Ontspannen aan de feesttafel

Geven de feestdagen je ook zoveel stress?

Een race tegen de tijd om alles in huis te halen, overvolle winkels, geen parking vinden, verplichtingen, cadeautjes kopen,… Iedereen ervaart stress natuurlijk op een andere manier. Maar hier zijn vijf tips om de feestdagen op een andere manier te bekijken en de rust te bewaren.

 

ontspannen aan de feesttafel

 

Imperfectie is het nieuwe perfect

De media, maatschappij en reclame geven ons het gevoel dat alles perfect moet zijn. En dan vooral aan de buitenkant. Er wordt met ideaalbeelden rond onze oren geslagen. Perfecte gezinnetjes in zwart-wit-rode feestkledij, perfecte glimlach op onze snoet, de perfect gedekte tafel met gladgestreken hagelwit tafellaken, de perfecte kerstversiering in de perfecte kerstboom, het perfecte feestmenu…

Maar draait het daar om? Streven naar de ideale plaatjes geeft veel druk. Omarm de imperfectie. Imperfectie geeft kans op groei, geeft kans op leren en geeft rust in je hoofd.

 

Doe de dingen die je graag doet en durf nee te zeggen

Veel mensen zijn na de feestdagen moe en uitgeput. Hoe komt dat toch? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Omdat “te” nooit goed is. Te veel is te veel en te druk is te druk. Maak keuze voor feestjes, activiteiten en mensen die jou energie geven en die jij fijn vindt.

Een te drukke planning in combinatie met vervelende “verplichtingen”, vraagt veel energie. Durf dus nee te zeggen!

 

Neem regelmatig een moment van rust en ontspanning

Geen tijd voor een momentje van rust? Dan is net het moment aangebroken dat je rust het hardste nodig hebt. Om mentale en fysieke gezondheid te ondersteunen is het van groot belang om (chronische) stress te vermijden.

Laat je hoofd en zenuwstelsel regelmatig tot rust komen. Hoe je dat doet? Dat is heel persoonlijk natuurlijk. Voor de ene helpt meditatie of yoga voor de ander een middagdutje of mandala’s kleuren. Misschien is een ontspannende massage of sauna iets voor jou?

Op tijd en stond rust nemen, helpt stress en dus ziekte en pijn voorkomen, ook tijdens de feestdagen.

 

Vermijd de drukte in de winkels

Haat jij het ook? Zoveel volk in de winkels. Mensen die bijna vechten om de laatste bak oesters of het laatste stuk lamsfilet? Lang aanschuiven aan de kassa? Misschien kan je hier wat mee: Maak op tijd je boodschappenlijstjes en koop wat langer houdbaar is op voorhand en/of online. Moet je op de piekdagen toch nog de deur uit voor verse spullen, probeer op voorhand te bestellen en/of ga tegen openingstijd naar de winkel. Het zal je veel tijd en stress besparen.

 

Communiceer over de taken en verdeel ze

Denk jij ook “wat je zelf doet, doe je beter en sneller”? Is dat dan werkelijk zo? Sinds ik deze stelling niet meer volg, voel ik veel minder druk. Iedereen krijgt kans om te leren en dat voelt goed.

Kijk welke taken moeten gedaan worden, communiceer erover met je gezin en verdeel ze. Misschien vind jij het winkelen een heuse klus en vindt manlief het een verademing om even uit huis te zijn. Misschien vinden de kinderen het wel leuk om de wenskaarten voor de feestdagen te schrijven en ervaar jij het als een vervelende klus.

 

Hebben jullie nog ideetjes om meer ontspannen aan de feesttafel te komen? Laat het gerust weten.

Ik wens jullie alvast een zeer fijne en warme kerstperiode toe en een ontspannen en veerkrachtig 2016!

Hartelijke groeten,

Veerle